Vad är det viktigaste man ska tänka på innan man flyttar hemifrån?

Att flytta hemifrån är ett stort steg i livet och det är mycket man ska tänka på i samband med flytt, förutom att hitta någonstans att bo, bör du teckna försäkring innan du flyttar. Hitta ett bra el-abonnemang och gör upp en budget för din nya livssituation.

 

Viktiga punkter att tänka på:

  • Bestäm hur du vill bo
  • Planera din ekonomi

 

Hur kan man få ekonomin att går ihop?

När du väl har flyttat hemifrån har du mycket utgifter som måste betalas. Bor du i hyresrätt skall du betala hyra varje månad och bor du i bostadsrätt ska du betala en månadsavgift till bostadsföreningen. Om du har tagit ett banklån så måste du amortera och även betala ränta för lånet och sedan har du en massa andra utgifter som tillkommer.

Du måste betala för el, hemförsäkring, bredband, tv-licens och inte minst mat,kläder och andra nödvändigheter. I vissa lägenheter måste du även betala för vatten och uppvärmning

Ett tips är att du kan spara undan en liten del av din inkomst varje månad så att du har en buffert om det uppstår någon oväntat utgift.

 

Att flytta hemifrån omyndig ?

När det gäller att flytta hemifrån omyndig så måste man ha målsmans tillstånd. Om det är inte aktuellt kan man kontakta socialtjänsten och förklara läget och då kan du eventuellt få hjälp att flytta, efter att de gjort en utredning.

 

Vad kan socialen hjälpa med om man är inte är myndig och inte har råd med hyra ?

I vissa fall kan man få hjälp med pengar eller med ett så kallat ungdomsboende om man tillsammans kommer fram till att behovet finns. Generellt så kan det vara svårt innan man gått ut gymnasiet att få stöd, då föräldrarna fortfarande har försörjningsansvaret då. Men om socialtjänsten tillsammans med en själv bedömer att problemen hemma har en negativ inverkan på ens liv så finns det vissa möjligheter. Ta kontakt med din socialbyrå för att få träffa någon du kan diskutera igenom din situation och dina valmöjligheter med.

 

Kan man få extra bidrag om man ska flytta hemifrån ?

Om det är så att du går ett program som inte finns i din hemkommun och du därför är tvungen att flytta hemifrån, samt att din egen kommun godkänner att du går på ett annat gymnasium än vad de kan erbjuda, då kan man få extra hjälp till boende.

 

Vad är det viktigaste man ska  tänka på om man ska dela en lägenhet med en kompis/partner? De viktigaste med att flytta med en kompis är att komma överens hur man ska dela på hyran och bohag

 

Vem ska man snacka med om man vill flytta hemifrån och inte har nån erfarenhet ?

Du kan kontakta oss på Första Flytten, annars kan du fråga folk som har erfarenhet det kan va till exempel föräldrar eller kompisar som har flyttat hemifrån.