När man ska flytta hemifrån för första gången kan det vara svårt att veta vart man ska börja någonstans. Kanske är man orolig över hur ekonomin ska räcka till, eller hur man ska göra om man vill flytta till en annan stad. Här är våra bästa tips och vad som kan vara bra att tänka på när man ska flytta hemifrån:

 

Göra en budget

Det kan vara svårt att veta hur man ska fördela pengarna varje månad, speciellt om ekonomin precis går ihop. Därför kan det vara smart att göra en budget för att undvika problem. Både för varje månad/vecka och innan man ska flytta ut.

 

Att göra en budget innebär planering för hur ekonomin ska fördelas under en viss period. Det kan handla om hur mycket pengar man ska lägga ut på matinköp varje vecka eller månad till exempel.

 

Genom att göra en budget får man en bra översikt över sin ekonomi och då kan man bland annat se vart pengarna går och om det man på något sätt kan dra ned på någon kostnad.

 

 1. Börja med inkomsterna och skriv ner hur stor din inkomst är varje månad. Har du samma inkomst varje månad blir det enkelt. Har du däremot en oregelbunden inkomst får du uppskatta på ett ungefär hur stor din inkomst är varje månad. Glöm inte att barnbidrag och liknande också är inkomstkällor och inte bara lön.

 

 1. Skriv sedan ner utgifterna. Glöm inte små utgifter som till exempel om du köpt en kaffe, bussbiljett eller parkering. När du skriver in dina utgifter bör du kolla på gamla kvitton och se till att summorna blir realistiska och stämmer överens med verkligheten. Om du ska uppskatta en summa för du inte är helt säker så uppskatta inte för lågt eftersom det kan bli problem senare. Sätt istället en lite högre summa om du är osäker. Ett tips är att dela in utgifterna i underkategorier.

 

Om du inte har någon budget kan du få hjälp med det här.

 

Flytta ihop

När man ska flytta hemifrån för första gången kan det kännas svårt eller läskigt att flytta helt själv. Därför kan det underlätta genom att flytta tillsammans med någon. Men då finns det däremot en del saker som man kan behöva tänka på.

 

 • Tänk på om du ska flytta ihop med en kompis eller en partner. Det finns en del saker att tänka på beroende på ditt val, det är skillnad. Läs mer om att vara sambos här.
 • Dela upp alla utlägg som måste göras så att det blir rättvist, det skulle vara trist att bli ovänner tidigt. Swish är bra att använda sig av.
 • Se till att vara säker redan innan att du och din rumskompis kommer fungera ihop.

 

Spara

Att spara är något som alla strävar efter på ett eller annat sätt. Vårt bästa tips på hur du enkelt ska kunna spara pengar är att börja tidigt. Du behöver inte spara mycket åt gången, men på längre sikt kommer ditt sparande att växa. Försök undvika oplanerade köp. Vänta istället, då har du något att längta efter. Du lägger säkert ut pengar på onödiga saker och på det kan du spara mycket pengar. Läs mer om spartips här.

 

Lån

Det är få människor som har råd att kunna köpa en lägenhet utan att behöva låna pengar från banken. Dessutom krävs det en hel del för om man ska få ta ett så stort lån som en lägenhet över huvud taget. Det finns en massa olika lån, därför bör du ta reda på en del innan du tar ett lån och se till så att du är förberedd samt har en del kunskap om lån så att du tar rätt sorts lån för just dig. Bostadslån, SMSlån, Snabblån, Mikrolån, Privatlån och Blancolån är de absolut vanligaste lånen. Det man ska passa sig för är framförallt SMSlån. Läs mer om lån här.

 

Hyra/Köpa

Det enklaste vore egentligen att kunna köpa en lägenhet om flytten gäller en längre period. Men det är väldigt få som faktiskt har råd att kunna köpa en lägenhet. I många fall kan det därför vara bättre att hyra en lägenhet till att börja med. Visst det blir dyrare i längden att hyra, men det är inte så många som har råd att köpa en egen bostadsrätt. Läs mer om hyra eller köpa här.

 

Räkningar

Räkningar är något som måste betalas, de görs inte automatiskt.

Vänta inte på att betala räkningarna, gör det så fort som möjligt för att undvika att glömma bort det. Det tar några månader innan man får in rytmen.

 

Om man inte betalar sina räkningar får man negativa konsekvenser. Först kommer det ett visst antal påminnelser med tillägg beroende på organisationen. Om det till exempel är en räkning från ett telefonbolag så kommer det först påminnelser med tillägg om man inte betalar. Påföljden därefter blir att bolaget stänger av abonnemanget som man inte betalat.  

 

Men däremot om det handlar om en hyra där i princip allt ingår, som man struntat i att betala, får man först inkassokrav med en extra avgift. Därefter får man ytterligare påminnelser och sedan skickar inkasso en person som kommer och skrämmer/hotar en efter några påminnelser om man inte har betalat sina skulder. Detta kan i värsta fall leda till att man blir vräkt. I samband med att man blir vräkt kan även kronofogden komma och försöka sälja alla möbler för att betala tillbaka skulderna. En viktig sak att tänka på om man har en hyresrätt är att den kommande månadens hyra ska vara betald senast sista vardagen i föregående månad.

 

Om man har svårt att betala hyran och vill söka försörjningsstöd måste man som hyresgäst själv kontakta kommunen.  

 

Du vill inte riskera alla dessa påminnelser eftersom det gör så att man får anmärkningar hos Kronofogden som leder till att det kan ge negativa konsekvenser hela ditt kommande liv, då det blir svårt att bland annat låna pengar i framtiden. Läs mer om skulder här.

 

Uppförande

Om du ska flytta till en hyresrätt så kommer det finnas en hyresvärd. Om den här hyresvärden får klagomål från andra hyresgäster gällande ditt uppförande kommer du får en tillsägelse. Upprepade tillsägelser kan ge mycket negativa påföljder.

 

Enligt Hyreslagen §25 ska man som hyresgäst göra sitt yttersta för att “bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten.” Om du därför inte sköter dig och efter du blivit tillsagd så finns risken att bli vräkt.

 

Säkerhet

Samhället idag har blivit lite säkrare än tidigare år, men det är en bit kvar innan det är bra. Däremot har inbrotten ökat med några få procent under de senaste åren. Därför finns det en del saker som kan vara bra att tänka på när man flyttar till ett nytt ställe.

 

 • Lås alltid dörren. Det spelar ingen roll om du bara ska gå och fråga grannen om något, eller om du ska gå ner med soporna. Lås alltid!
 • Lämna aldrig nyckeln under dörrmattan eller liknande när du går hemifrån, det finns fler än du som vet om det gömstället.
 • Stäng alltid alla fönster när du går ut från din bostad, även om du bara ska ut för en liten stund.

 

Men inbrottsrisken är inte det enda hotet gällande säkerheten när man ska flytta. Brandrisken är också ett hot. Här är några viktiga saker att tänka på och att ha hemma för att kunna känna en trygghet.

 

 • Se till att ha ett brandlarm som fungerar, testa det med jämna mellanrum för att vara säker.
 • Se till att ha en brandsläckare hemma som är lätt att komma åt, lär dig hur man använder den.
 • Lämna aldrig ett levande ljus ensamt. Se till att vara i närheten av det.
 • Lämna aldrig kläder eller liknande på elementet, brandrisken är stor.
 • Lämna aldrig spisen på när du inte är där, även om du bara ska gå på toaletten.
 • Dra ut kontakten till laddaren när du går hemifrån.
 • Ladda inte mobilen på natten! Ladda den istället på kvällen innan du ska sova eller på morgonen därpå.
 • Släck alltid alla lampor när du inte är hemma, då spar du dessutom på miljön.

 

Därför är det bra att ha en försäkring som ger en trygghet då den kan täcka en del saker som skulle kunna inträffa i framtiden. Bland annat det ovanstående, trots att risken är liten.

 

Försäkringar

Försäkringar är till för att få en trygghet och kan hjälpa till om någonting skulle hända. Därför är det väldigt viktigt att ha.

 

Hemförsäkring så täcker den det mesta, du behöver därför inte gå med på att köpa en extra försäkring vid köp av föremål som ofta erbjuds i butikerna. Trots att det inte kostar speciellt mycket så blir det en onödig kostnad som butikerna tjänar pengar på och som blir dyrt för dig i längden om du betalar för flera olika föremål.

 

En hemförsäkring är den viktigaste försäkringen som alla behöver oavsett om du flyttar till en hyresrätt eller om du äger en bostadsrätt eller en villa. Kostnaden för en hemförsäkring varierar och ligger ungefär mellan 69 kr i månaden som är extremt billigt och upp till 400 kr beroende på vart man bor, hur man bor och vilka tilläggsförsäkringar man har, men även vilket försäkringsbolag man har valt. Däremot behöver man ytterligare en speciell försäkring om man bor i en villa eller bostadsrätt.

 

Hemförsäkringen är inte bara till för att ersätta saker som skadas i hemmet, vid brand- och vattenskador eller vid stöld, utan har även fler fördelar. Den ger bland annat Reseskydd, vilket innebär att den ger ersättning för till exempel ambulansflyg och sjukvård som i annat fall skulle kostat jättemycket pengar. Den här delen gäller däremot bara 45 eller 60 dagar beroende på bolag. Hemförsäkringen innehåller även Ansvarsskydd som kan kompensera skadestånd och Rättsskydd som vid en tvist kan ersätta kostnader för en juridisk företrädare. Dessutom innehåller Hemförsäkringen ett Överfallsskydd som ger bidrag om man skulle bli överfallen på något sätt.

 

Trafikförsäkring

Har du en bil så måste du ha en trafikförsäkring för att bilen ska vara laglig. Anledningen till att man ska ha en trafikförsäkring är för att den täcker en del saker som kan uppstå vid bland annat en olycka. Den täcker skador på förare och andra medtrafikanter, fordon och annan egendom som tagit skada. Dock täcker den inte skador på den egna bilen eller på det transporterade.

 

Det kan även vara bra att skaffa hel- eller halvförsäkring också, om man vill ha mer skydd mot skador till exempel. En halvförsäkring täcker bland annat skador som brand, glas och stöld. Däremot täcker den inte skador på egen bil vid olyckshändelser som trafikolycka eller skadegörelse. En helförsäkring täcker utöver ovanstående även skador på det egna fordonet vid olyckshändelser.

 

Det finns många olika försäkringsbolag och alla innehåller och täcker inte samma saker, kolla därför extra noga innan du väljer det som är bäst för dig och dina behov.

 

Konsumtion

Tänk på att du inte har dina föräldrar som “back up” om det skulle bli tomt i kylskåpet. För att inte behöva slänga en massa mat som blir dålig måste du fundera noggrant på vad som verkligen behövs köpas in. Därför bör du alltid skriva en inköpslista innan du går till affären. Gå aldrig till matbutiken om du är hungrig, det ökar konsumtionen och du risken att du köper onödiga saker är väldigt stor.

 

Tänk på att alltid ta kvittot om det skulle visa sig vara fel på en vara eller om du skulle ångra dig. Läs mer om konsumenträtt och ångerrätt.

 

Jobb

På ett eller annat sätt måste hyran eller räntan betalas beroende på hur du bor. Men de betalas inte automatiskt, det behövs en inkomst. En snabb och effektiv inkomstkälla är just att skaffa dig ett eller flera arbeten.  Är du ung eller inte har tid med heltidsjobb? Då rekommenderar vi dig starkt att skaffa ett sommarjobb till att börja med för att komma in i arbetslivet som ung. Det kanske inte ger den största inkomsten men det är i alla fall bättre än inget. Om du fortfarande pluggar kan du alltid skaffa dig ett extrajobb.

 

Alla inkomster är positiva. Det är bättre att ha ett jobb där du inte tjänar speciellt mycket än om du bara ska försörja dig på ditt CSN. Alla meriter som du får under åren är positiva när du sedan ska skriva ditt CV och personligt brev innan du ska söka heltidsjobb. De tidigare erfarenheter som du haft är positiva och kommer hjälpa dig dit du vill. Ta alla chanser du får i livet, det kommer gynna dig. Det är enkelt att söka jobb om man har skrivit ett personligt brev och CV. Läs mer om personliga brev och CV här.

 

Källor:

länsförsäkringar.se

if.se

hyreslagen.se

bra.se