När man flyttat hemifrån är det dags att börja ta ett eget ansvar och det innebär att tjäna egna pengar och inte låna utav mamma och pappa. Men hur gör man då för att hålla koll på sina pengar och inte slösa pengar på onödiga saker? Här är våra bästa tips.

När man flyttat hemifrån är det dags att börja ta ett eget ansvar och det innebär att tjäna egna pengar och inte låna utav mamma och pappa. Men hur gör man då för att hålla koll på sina pengar och inte slösa pengar på onödiga saker? Här är våra bästa tips.

 

Budget

Gör en budget varje månad och se till att följa den. En budget minskar risken för snedsteg. Läs mer om hur man gör en budget här.

Handla begagnat

Du behöver inte alltid köpa nytt. Ska du köpa en ny soffa, kolla på blocket om du kan hitta en begagnad till ett bättre pris eller gå till din närmaste second hand butik.

REA

Handla på REA istället för ordinarie priser. Även om det inte är exakt vad du förväntat dig, så tänk på att du sparar pengar istället.

Jämför priserna

Se till att jämföra priset på det du ska köpa mellan olika butiker. Det kan vara samma produkt men helt olika priser beroende på butik.

Matlåda

Gör lagomt stora portioner så slipper du slänga mat. Blir det över, gör en matlåda till dagen efter.

Abonnemang

Se till att ha ett billigt abonnemang så du inte lägger ut pengar i onödan på ett abonemang som du inte utnyttjar till max.

Spara

Lägg undan en viss summa i månaden som du inte får röra.

Studentrabatt

Har du studentrabatt? Utnyttja den!

Transport

Har du möjlighet, ta cykeln istället för bussen eller samåk med en kompis!

Inköpslista

Gör en inköpslista på vad du ska köpa på mataffären och köp endast de som står på listan. Se även till att inte vara hungrig när du handlar.

Spara växeln

Får du växel i mynt när du handlar så kan du spara mynten i en spargris. Du kan bli förvånad över hur mycket pengar du har sen.

Använd kontanter

Använd kontanter på de butiker som går. Det gör att du märker hur mycket pengar du spenderar och då sparar du mer än om du använder ditt bankkort.

Undvik restauranger

Det är självklart smidigt och enkelt att äta på en restaurang men måltiden blir oftast dyrare än att laga mat hemma. Gör istället mat hemma.

Sälja saker

Har du massa gammalt som bara ligger hemma och skräpar så sälj det. Finns köp och sälj sidor på facebook eller lägg upp det du säljer i en köp och sälj app. Annars finns även blocket men det kostar en liten summa att lägga upp din vara där.

Sluta med tobak

Sluta röka, snusa och dricka alkohol. Det är både bra för din ekonomi men även din hälsa.

Duscha inte för länge

Är det du som betalar för ditt vatten så undvik att duscha allt för länge.