Om du skulle hamna i den situationen att du inte kan betala för en skuld är det viktigt att du kontaktar personen du är skyldig pengar och berättar om din situation. Det är sedan viktigt att du så fort som möjligt betalar din skuld för annars riskerar du att få en betalningsanmärkning.

Börja med att se över din ekonomi och prioritera räkningar till hyra och el och liknande för annars kan du riskera att bli vräkt eller få elen avstäng.

Det här händer om du inte betalar:

  1. Den du är skyldig pengar skickar en faktura där det står hur mycket du ska betala och när sista datum för detta är, förfallodag.
  2. Betalar du inte i tid får du oftast en påminnelse och ibland kan du även få en påminnelseavgift. Du får inte alltid en påminnelse så du måste själv hålla koll på när dina räkningar ska vara betalda.
  3. Betalar du inte efter att du fått din påminnelse kan du få ett inkassokrav. Skulle du inte betala inkassokravet kan den som du är skyldig pengar kontakta Kronofogden och ansöka om en betalningsföreläggande. Du får inte alltid ett inkassokrav utan den du är skyldig pengar kan ansöka innan om betalningsföreläggande.
  4. Betalar du inte inkassokravet kan kan inkassobolaget skicka vidare kravet till Kronofogden. De kan då kräva att du ska betala av skulden vilket är en så kallad indrivning.
  5. Kronofogden kan sedan göra en utmätning vilket innebär att de kan besluta att delar av dina pengar och saker du äger ska användas för att betala av skulden. Vanligast är genom avdrag på din lön eller pension eller annan inkomst.
  6. Du kan sedan få en betalningsanmärkning om du inte har till exempel inte betalat en räkning i tid. Får du betalningsföreläggande från Kronofogden och betalar direkt så kommer du inte att få en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning är en anteckning hos ett kreditupplysningsföretag om en person inte har skött sina skulder.

Så vi på Första Flytten hoppas att ni förstår allvaret i om man inte kan betala sina skulder och att ni ser till att ni har koll på er ekonomi så ni inte hamnar i den här sitsen!