Första flytten är ett webbprojekt som ska ge unga tips och råd på vad de kan tänka på inom privatekonomin när de ska flytta hemifrån. Vi delar med oss av tips på hur man kan spara pengar, onödiga utgifter, vad man bör tänka på när man flyttar ihop och andra saker som kan vara bra att veta.

Vi på Första Flytten är fyra ekonomi- och juridik studerande ungdomar som går första året på på Dragonskolan i Umeå. Vi skapade denna hemsida i syfte om att ge dagens ungdomar rådgivning om hur de ska sköta sin privata ekonomi samt att ge dem en första inblick i hur det är att flytta hemifrån och vad man behöver tänka på.

 

Saga Hägglund

Saga är en målmedveten tjej som ser till att stämningen i gruppen är på topp. Hon håller koll på att allt blir gjort och det är även hon som fixar med marknadsföringen. Hon tar hand om våra sociala medier och ser till att allt ser bra ut där. Det är även Saga som har skrivit hela tipssidan som ger tips på vad man kan tänka på när man flyttar hemifrån.

 

 

 

 

Lydia Elstig

Lydia är en arbets- och samarbetsvillig tjej och har gjort vår fina design på vår webbsida. Det är även hon som har gjort vår fina logotyp. Lydia ser till att det är enkelt att hitta det man söker. Det är även Lydia som har skrivit spartipsen och har hjälp andra medlemmar i gruppen att skriva om de behövt hjälp. Hon har även redigerat våra videos, filmat och tagit våra bilder.

 

 

 

Wilhelm Vihtari Hansson

Wilhelm håller koll att allt fungerar på hemsidan och om ett problem uppstår ser han till att lösa det så fort som möjligt.  Wilhelm är en ambitiös och samarbetsvillig kille som ser till att besvara alla mail vi får så fort som möjligt. Han håller även koll på att materialet på hemsidan stämmer överens med våra ambitioner.

 

 

 

 

 

Youssef Mohanna

Youssef är en kille som sprider mycket glädje i gruppen och Youssef har dessutom besvarat era vanligaste frågor på hemsidan. Han har även full koll på lagarna vi har delat med oss av här på våran hemsida och han är även den som ser till att vi inte strider mot upphovsrättslagen.

 

 

 

Syfte och mottagare

Vi anser att det är väldigt viktigt för unga att ha koll på sin ekonomi och kunna styra sitt liv redan i tidig ålder och därför har vi valt att rikta in oss på ungdomar mellan 17 och 25 år som funderar på att flytta hemifrån för första gången. Vi vill hjälpa människor som inte har tidigare erfarenheter av att flytta hemifrån, men den är även till för folk som bara vill ha tips och råd angående ekonomi och några viktiga lagstiftningar som man bör ha koll gällande detta.

Pedagogisk koppling

Vi läser ekonomiprogrammet på Dragonskolan i Umeå och ekonomiprogrammet ger en bred utbildning inom samhällsvetenskap med fokus på samhällsekonomi, företagsekonomi och juridik. Vi har arbetat med det här projektet inom tre av våra skolämnen och det är Privatjuridik 1, Samhällskunskap 1 och Företagsekonomi 1.

Inom Privatjuridik 1 hade vi krav på att våran hemsida skulle innehålla information om vad sambolagen är och vi har därför samlat information om vad sambolagen innebär, varför man bör skriva ett samboavtal och annat bra som man måste tänka på innan man flyttar tillsammans med någon.

Vi hade även ett krav på att vi skulle ha information om vad konsumenträtt är samt vilka lagar och regler som ingår i konsumenträtten. Därför har vi skrivit om konsumentköplagen, ångerrätt  och köplagen.

I kursen Samhällskunskap 1b står det att privatekonomi skall vara ett av momenten som ska behandlas, det har vi infört på vår webbplats genom att vi har skrivit om utgifter, inkomster, budgetar, konsumenträtt och konsumtion.

En annan viktig del utav samhällskunskapen är presentationsteknik och då är det perfekt att vi kan visa våra kunskaper när vi bygger våran hemsida och även att vi kopplar ihop den med olika typer av sociala medier som t.ex. Facebook och Instagram.

Inom Företagsekonomi 1 så har vi ett kunskapskrav att vi ska komma på en affärside och starta ett projekt och förverkliga det och då passar hemsidan perfekt att ha som projekt.

Det är även ett krav att man ska kunna förverkliga och omvandla idéer och teoretiska kunskaper till målinriktade och praktiska aktiviteter.

Inom alla tre utav ämnena så var ett krav att man skulle ha förståelse för vad källkritik är och därför har vi valt att dubbelkolla all information som vi använder på våran webbsida så att all information stämmer. Vi gör även ett medvetet val att bara använda oss utav våra egna bilder så att det inte finns någon risk att vi strider mot upphovsrätten.

Våra kunskapskrav inom Engelska 5 är att vi ska göra en muntlig eller skriftlig pitch på engelska som vi kommer dela med oss utav på hemsidan inom kort.

Upphovsrätt

Vårt team har noggrant tänkt igenom vad vi ska använda för bilder och vad vi använder för information för att inte riskera att strida mot upphovsrätten. Vi har valt att enbart använda bilder som vi själva tagit och vi har även byggt vår logotyp från grunden för att förhindra plagiat.

På grund utav att vi har tagit alla våra bilder själva så skyddas även alla våra bilder enligt upphovsrättslagen om det inte angivits något annat i samband med bilden ifråga. Enligt upphovsrättslagen har alltså ingen rätt att använda, sprida eller ändra bilderna som finns på vår hemsida utan att ha specifikt tillstånd från samtliga medlemmar i vårt team.

Vid all information som vi har tagit från andra webbplatser så har vi källhänvisning i slutet på texten eller sidan. Om vi skulle låna en bild kommer vi inte göra det utan upphovsmannens tillstånd.

 

Varför oss? 

Anledningen till att vi förtjänar att få pris är för att vi är nytänkande och vill underlätta för människor i Sverige som inte riktigt har så bra koll på sin ekonomi och vad som krävs när man tar hand om den själv. Vi vill hjälpa människor tidigt i deras liv för att undvika samhällsproblem och medföljande konsekvenser såsom skulder man inte kan betala av. De allra flesta kommer att flytta någon gång. Därför vill vi hjälpa till när de väl ska ta steget att flytta.

Vi har valt att dela med oss av vår information på olika sätt för att få variation på hemsidan. Våra medieformer är text, bild och video. Vi kommer även använda oss av olika omröstningar för att få folkets åsikter. Att endast läsa en löpande text hela tiden kan bli tråkigt och vi vill anpassa vår sida efter de som ska läsa den och de som vill ta del av informationen.

Vi har försökt att göra vår webbplats enkel och smidig då vi vill att det ska vara lätt att hitta det man söker. Blir det allt för krångligt och många knapptryck orkar man inte alltid leta vidare efter informationen men vi vill att folk ska besöka vår hemsida och vill därför att den ska vara smidigt att hitta.

Vi vill få fler människor att ta mer ansvar, bland annat gällande deras privata ekonomi samt ge fler människor kunskap om de viktigaste lagarna rörande flytten. Dessutom strider vi inte mot upphovsrätten på något sätt då alla bilder är tagna av oss. Vi har skapat en sida som kommer underlätta för alla möjliga människor runt om i Sverige när de funderar på olika delar kring deras ekonomi.

Vi har haft bra samarbete i vår grupp och vi har hjälpt varandra om någon behövt hjälp. Vi har jobbat effektivt och försökt att få mycket arbete bortgjort på kort tid istället för att skjuta upp det. Även fast vi jobbat på bra har vi varit noggranna med vilka vi riktar oss till och hur vi ska få fram det vi vill informera om. Vi har arbetat noggrant med uppgiften och följt Webbstjärnans krav och vi tar upp ett viktigt ämne. Därför tycker vi att vi borde få vinna ett pris!

Vad vi lärt oss

Under det här projektet har vi lärt oss en hel del om det mesta gällande sin första flytt. Vi har lärt oss mer om vad man bör tänka på som sambos då det är lätt att man inte tänker på vissa saker när man flyttar tillsammans. Något vi alla kommer ta med oss är att skriva ett samboavtal om vi flyttar ihop med någon för att vi vill vara på den säkra sidan.

Vi har lärt oss hur man sparar pengar på flera olika sätt. Även en massa små utgifter som man inte tänker på att man lägger ut i onödan och det är något vi kommer att ta med oss och tänka på själva. Nu och när det är dags för oss att flytta hemifrån.

Ingen av oss hade någon koll alls på vad som hällde när man skulle ta ett lån eller vad som händer om man inte kan betala sina skulder. Vi tycker att det har varit viktigt att vi jobbat med det eftersom nu har vi bättre koll och kommer se över vår ekonomi så vi inte får problem med skulder i framtiden och även inte ta onödiga lån så det leder till att man får skulder som vi inte kan betala.

Dessutom har vi lärt oss allt om att göra och designa en egen hemsida. Vi valde att använda  ett färdigt tema och utifrån det har vi gjort hemsidan på det sätt vi känt har passat oss och vårt syfte med hemsidan.