Om du måste ta ett litet lån så betyder det att du inte kan köpa något billigt, vilket betyder att du kommer heller inte ha råd att betala tillbaka lånet, därför ska man undvika små lån.

Större lån är lite viktigare och inte onödiga eftersom det handlar om en större summa pengar. De lånen får man inte heller ta i 99% av fallen, om man inte kan bevisa att man inte kan betala tillbaka.

Bankerna kastar inte ut stora summor pengar till vilket ändamål som helst, därför måste man ha tänkt igenom det hela innan man bestämmer sig för att gå till banken där man sedan måste kunna bevisa att man kommer kunna betala tillbaka lånet.

Innan du beslutar dig för att ta ett lån måste du tänka på en del saker. Här är våra bästa tips:

  • Låna inte för småsaker, tänk noga igenom om det verkligen är nödvändigt.
  • Jämför bankernas räntor, det kan vara en viss skillnad. Läs vår intervju med Nordea och Swedbank här.
  • Behöver du verkligen ta lån just nu? Lägg upp en plan för om du skulle kunna spara ihop pengarna under en period istället.
  • Lägg upp en plan för om du kommer kunna betala av det här lånet du kommer ta.
  • De små lånen är oftast de som sätter en i trubbel.

 

Smslån

Ett smslån är ett snabblån på nätet som man kan ta utan säkerhet. Att ta ett sånt här lån är väldigt smidigt för unga, men hur bra är det egentligen? På grund av att det är så lätt att ta ett smslån hamnar många unga hos Kronofogden för att de inte kan betala tillbaka skulderna på sitt/sina lån. Räntan på smslån kan även vara väldigt hög och alla unga har inte koll på räntorna. Summan de ska betala tillbaka kan därför bli högre än summan de lånat.

 

Ränta

När man ska ta ett lån kan det vara bra att kolla runt lite och se vilka som har lägst ränta. Ränta är en summa man betalar till banken för att man har fått ta ett lån, det är som “hyran” av lånet. Man betalar då tillbaka både för lånet men även räntan och hur stor den är beror på vart man har tagit lånet. Tänk på att ett bra lån har långa räntekostnader.

 

Källa: easycredit.se