Intervju Nordea & Swedbank

 

Går det att få ett lån hos er utan en fast anställning?

Nordea: I regel lånar inte banken ut om man inte har en fast anställning.

Swedbank: Ja, det ska inte vara något problem så länge du kan styrka en fast eller tillfällig inkomst.

 

 

Om jag som 18 åring skulle bli kund hos er, vad kan ni erbjuda för tjänster och vad skulle det kosta?

Nordea: Du blir erbjuden de tjänster som du har behov av och som passar dig. Du har däremot tillgång till alla Nordeas produkter. Priset för konton, kort och internettjänster är 0 kr så länge man är under 27 år.  

Swedbank: Du har som myndig möjlighet att öppna upp alla våra tjänster och det swedbank brukar börja med är ett konto och ett kort sedan utgår vi från kundens begäran.

Alla som är över 18  men under 22 har chans att få ett erbjudande som kallas nyckelkund  där det ingår olika tjänster som vanligtvis kan kosta.

 

 

Vilka är dina bästa tips till en ungdom för att dem ska få en så bra ekonomisk framtid som möjligt?

Nordea: Börja månadsspara, många bäckar små. Undvik att köpa saker på avbetalningar eller ta lån för konsumtion. Sätt ett mål för det du vill göra och lägg upp en sparplan utifrån det.

Swedbank: Lär dig pengars värde och spara ihop en buffert så du har något att falla tillbaka på om något händer som t.ex. tappa jobbet. Självklart ska man unna sig under årens gång men tänk också på att spara.

 

 

Vad är det viktigaste man ska tänka på när man ska låna pengar?

Nordea: Titta på effektiva räntan så att lånet inte medför andra kostnader såsom uppläggnings och avi-avgifter. Vad är syftet med lånet, ett bra riktmärke är att undvika att låna pengar för konsumtion!

Swedbank: Kolla igenom villkoren, oftast får man en individuell ränta beroende på personens ekonomi.

 

 

Är det svårare att låna pengar när man är ungdom i 18 årsåldern än för t.ex. en 40-åring?

Nordea: Ålder ska inte påverka möjligheten att låna pengar. Man tittar på Lön, övriga lån och hur man skött sin ekonomi!

Swedbank: Ålder ska inte påverka möjligheten att lånar pengar. Man gör en kreditupplysning och det är det som avgör om du får låna pengar.

 

 

Vad har ni för krav för att ni ska låna ut pengar till en privatperson?

Nordea: Vi gör en kreditprövning på kunden utifrån dess inkomster, utgifter tillgångar och skulder samt hur de skött sin ekonomi historiskt.

Swedbank: Att man kan styrka sin inkomst och inte har någon betalningsanmärkning.